poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Różyczki z jabłek




Od początku roku jesteśmy bardzo zaganiani: ogrom pracy, dużo spraw na głowie, ciągłe rozjazdy… i niestety z tego powodu zaniedbaliśmy naszego bloga. Mamy nadzieję, że w przeciągu kilku tygodni wszystko wróci do normy i będziemy w stanie publikować, choć dwa przepisy miesięcznie.

Przepis, który dziś zamieszczamy to przepis na deser, który Gildas zrobił na Walentynki. Przepyszne i bardzo urocze różyczki z jabłek. Gorąco polecamy.


 ***

Składniki (na około 10 sztuk)

Na ciasto: 
90 g masła
80 g cukru pudru
125 g mąki
1 jajko
10g cukru waniliowego
szczypta soli


A ponad to: 
1 jabłko(najlepiej z czerwoną skórką)
40g cukru


Wykonanie 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. 

Do miski wsypać mąkę, dodać kawałki miękkiego masła i utrzeć. Następnie wsypać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i wbić jajko. Wszystko zagnieść i uformować kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 1,5 - 2 mm. Ciasto posypać cukrem i pociąć na paski o wysokości 4cm. 

Jabłko dokładnie umyć, ale nie obierać. Następnie pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na cieniutkie plasterki.

Na każdy pasek z ciasta układać po 5-6 plasterków jabłka. Cześć jabłka ze skórką powinna lekko wystać (1cm – 1,5cm) ponad górną krawędź ciast. Następnie ciasto zwinąć w luźny rulonik.

Zwinięte płaty ciasta układać w formie na muffinki. Dzięki temu róże nie będą się „rozwalać” podczas pieczenia i wyjdą idealne .

Piec przez 20-25 minut. 



Print Friendly and PDF

2 komentarze: